Да сготвим "Ориз с маслини" по internet - как става това?
Една моя позната и приятелка която готви (обаче не само готви!!! ) всеки ден, я помолих да напише някои лесни рецепти за да мога да си готвя нещо набързо.
Тя откликна на молбата ми и пост-на една рецепта която ми се видя доста вкусна
Резултатът надмина очакванията ми и то при положение че аз съм последния готвач
на света. Разбира се ако не ме напътстваше в Yahoo! Messenger-a,
a аз питайки я в същия този YM разменяйки си IM (Instant Messages) или простичко казано чатейки - нищо нямаше да се получи.
И така ето рецептата:
Продукти: 1 кафена чаша ориз, 1 глава лук, маслини около 300 г, олио, сол, чер пипер, дафинов лист
Приготовление:
1. Почиствате ориза от чужди тела и повредени зрънца (например, с черни точки), ако е необходимо. Миете го докато водата се избистри. Пресипвате го в по-разлат съд, за да поизсъхне
2. Нарязвате лука
3. Загрявате олиото и изсипвате лука. Бъркате, докато се обезводни
4. Прибавяте ориза и бъркате интерзивно, докато зрънцата престанат да се слепват и започне да се "пръска" по стените на тенджерата
5. Наливате 3-4 чаши (същата, с която е мерен оризът) вода и бъркате, за да не се утаи на дъното и да загори
6. Прибавяте солта и подправките
7. Бъркате на малки интервали, докато оризът не започне да набъбва
8. Прибавяте маслините, разбърквате. От този момент нататък не бива да се прекалява с бъркането, за да не стане на каша, но не бива и съвсем да се оставя сам на себе си. Оставя се да ври до сваряването на ориза.
A ето извадка от chat-a:
/в който става дума за технологията:)/
i t: нямам кафена чаша
i t: или ако имам тя е много малка
mikstura: ами половин чаена
i t: друга мерилка
mikstura: чаената голяма ли е?
i t: нормална
mikstura: опитай с половин
i t: ок
i t: чакай да прочета
i t: рецептата
mikstura: ок
i t: дафинов лист нямам
mikstura: ще опиташ без
i t: можех да купя ако знаех
i t: да
mikstura: без друго маслините са ароматни и не е чак толкова нужно
i t: ок
i t: това за една порция ли е
mikstura: това според мен ще стигне за 2
i t: ок
mikstura: ако искаш, сложи цяла чаша ориз
i t: колко лук да нарежа
i t: и как да го нарежа
mikstura: ами по-ситно е по-добре
mikstura: ама както можеш
i t: а колко лук
mikstura: не е от голямо значение
mikstura: една глава
i t: колко глави
mikstura: големи ли са?
i t: ами има големи и средни
mikstura: ами той се стопява, така че една глава, само да не е съвсем дребна
i t: ок
i t: дори голяма ще нарежа
mikstura: ок
i t: в какъв съд се извършва действието на котлона
mikstura: тенджера
i t: имам средно-голяма
mikstura: да, става
i t: сега ще пусна котлона
i t: защото той бавно се загрява
mikstura: добре
i t: да слагам ли нещо на него
mikstura: чакай, не бързай
mikstura: първо измий ориза
i t: ок
mikstura: после нарежи лука
i t: започвам
mikstura: ок
i t: ок
i t: измих ориза
i t: и нарязах лука
i t: какво става нататък
mikstura: секунда, че ме разсеяха
i t: аха
i t: стъпка 3
i t: нали
mikstura: значи, слагаш тенджерата
i t: да
mikstura: сипваш олио да покрие дъното
i t: да
mikstura: и си приготвяш всичко да ти е под ръка
i t: да
i t: и
mikstura: запържваш лука, слагаш ориза
i t: колко да се загрее олиото
mikstura: да ти кажа, че със същата чаша мериш и водата
i t: да
i t: май си писала в рецептата
mikstura: ами пускаш едно парченце лук
i t: да
mikstura: и ако зацвърчи, значи е готово
i t: и
i t: аха
i t: добре
i t: отивам
mikstura: но не го оставяй много да загрява
mikstura: да не изгори
i t: добре
i t: няма опасност
mikstura: ок
i t: ок
i t: и колко време трябва да бъркам лука
mikstura: ами като започне да се свива
mikstura: и слагаш ориза
i t: аха
i t: как да се свива
mikstura: ами той си пуска сока и се свива
i t: аха
mikstura: като изври сока
i t: добре
mikstura: ок
i t: ок
i t: аз сипах една чашка - тя е като че ли малко по-голяма от кафена чашка
mikstura: вода?
i t: да
i t: колко вода
i t: да сипя
i t: още не е станал лука
mikstura: трябва да са 3-4 като тази в която мери ориза
mikstura: чакай
i t: аха
i t: 3 или 4
i t: идеята е ми е
mikstura: лука и после ориза
i t: да
i t: не стане
mikstura: и като стане, тогава водата
i t: скашкан ориза
mikstura: нали не си сложил още вода?
i t: не съм
mikstura: ок
i t: да разбъркам ли лука
mikstura: ориза - да се пръска
i t: ами ще погледна
i t: чакай
mikstura: да
i t: омекнал
i t: е лука
i t: но
mikstura: така
mikstura: но?
i t: май не се пръска
mikstura: оризът трябва да се пръска
mikstura: значи, можеш да сипеш ориза
i t: за лука говоря
mikstura: аз - за ориза
mikstura: като сипеш ориза при лука, бъркаш през цялото време
i t: да сипвам ли ориза
mikstura: да, но чакай да ти кажа
mikstura: защото трябва да си там
mikstura: като започне да се пръска оризът
mikstura: сипваш тия 3-4 чеши вода и пак разбъркваш, за де не остане оризът на дъното
i t: кога да сипя водата
i t: отивам да не изгори лука
mikstura: като започне оризът да се пръска по стените
mikstura: да
i t: ок
i t: нали
i t: ориза се сипва при лука
mikstura: да
i t: и да бъркам така ли
mikstura: да
i t: ок
mikstura:
i t: ами
i t: не забелязвам да се пръска
i t: по стените
i t: но прави опит да загаря
mikstura: ами няма страшно да наливаш водата
i t: ама цялата ли
i t: 3 чаши
mikstura: да
i t: ок
mikstura: ок
i t: колко често
i t: да бъркам
i t: сипах водата
mikstura: ами отначало по-често
mikstura: защото оризът се утаява
i t: ок
mikstura: и може да загори
i t: ок
mikstura: ок
i t: още е малко твърдичък
i t: ама е ме е страх
mikstura: ами ще трябва да ври
i t: да не стане каша
i t: безсолен е
mikstura: не трябва да доливаш вода
i t: няма
i t: и без това ми се струва
mikstura: и вече да бъркаш по-малко и внимателно
i t: че е малко воден
mikstura: ще се надуе
i t: аха
mikstura: и ще глътне водата
i t: не се е надул според мен
mikstura: сега сложи подправките
i t: той е много
i t: дребен
i t: ориз
mikstura: нищо
i t: ок
i t: кои
i t: подправки
mikstura: солта, черния пипер
mikstura: имаш ли?
i t: колко сол
i t: и колко черен пипер
mikstura: не знам колко солено обичаш
i t: да
i t: има
i t: ама не е смлян
mikstura: имай предвид, че и маслините са солени обикновено
mikstura: тъкмо
i t: нормално
mikstura: сложи 3-4-5 зърна
i t: не ям много сол
i t: а колко сол
mikstura: пробвай с половин чаена лъжичка
i t: колко маслини
mikstura: ами колко имаш?
i t: ок
i t: чакай да видя
mikstura: не на брой
i t: и да рабъркам
mikstura: да
i t: 9 маслини
i t: средни
mikstura: ами всичките
i t: ок
i t: ад
i t: нямам
i t: черен пипер
mikstura: нищо
mikstura: не пречи
i t: вече ми се струва
i t: че остава на дъното
i t: много бухна
mikstura: видя ли
i t: да
mikstura: ами внимавай да не загори
i t: ок
mikstura: ок
i t: мисля че мога да го махам
i t: добре е на вкус
mikstura: опита ли го дали е сварен?
i t: да
mikstura: ок
i t: опитах го сварен е
mikstura: махай го
i t: според мен
i t: ок
mikstura:
i t: махнах го
i t: да го сложа ли
i t: в хладилника или не
mikstura: защо в хладилника?
i t: ами незнам
i t: така ми дойде
i t: малко да изстине
mikstura: не е полезно за хладилника това
i t: ок
i t: аха
mikstura: като сипеш в чиния ще изстине по-бързо
i t: ок
i t: сега ще си сипя
mikstura: ок
i t: ок
===========
Станаха 2 порции
Облизах си пръстите както се казва
==========
А ето и някои от Blog-овете на тази дама
виж тук, тук и тук
Всичките link-ове по-горе са също към нейни Blogs
18 октомври 2006
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home